Al jaren is er discussie rondom de huidige definitie van ‘nieuw of gebruikt voor de Belastingdienst’.

Volgens de Belastingdienst is een auto met minder dan 3.000 km en jonger dan een jaar nieuw voor de BPM. Dit zou betekenen dat auto’s die binnen deze criteria vallen niet mag worden afgeschreven op de BPM.

Maar is dit terecht?

Nee, dit is onjuist! De hoge raad ( 27 januari 2017 ) heeft geoordeeld dat een voertuig dat niet of nauwelijks is gebruikt mag worden gezien als een ‘nieuwe auto’. De auto in de betreffende zaak was maar drie dagen oud en had een tellerstand van 29 kilometer.

Oke, 3 dagen oud. Dat is best nieuw. Laten we contact opnemen met de belastingdienst.

Stel: ik wil een auto importeren van een jaar auto met 5000 km op de teller. Mag ik dan afschrijven op de BPM middels het afschrijvingstabel of één van de erkende koerslijsten?

Belastingdienst: “ja, dat mag u doen. Echter wij houden het recht de desbetreffende auto als nieuw aan te merken.”

Oke, maar een auto met van een jaar oud met 5000 km is toch echt gebruikt!

Belastingdienst: “Dat klopt er zal in dit geval wel sprake zijn van een gebruikte auto bij beoordeling. Wij kijken in dit geval naar de staat van de auto of er sprake is van een gebruikte auto. Aan de hand van de hoeveelheid gebruikerssporen oordelen wij ‘nieuw’ of gebruikt.”

Met andere woorden. De leeftijd en kilometerstand hebben helemaal geen invloed op de beoordeling nieuw of gebruikt.

Belastingdienst: “Bij een jonge auto of met een lage kilometerstand is er een grotere kans dat wij zelf beoordelen of het een nieuw of gebruikt voertuig is. Er is geen vaste grens van 12 maanden of 3000 km.”

Niet helemaal helder.

Het komt er op neer dat een (her)taxatie altijd mogelijk is.

Privacy Voorkeuren

Account opheffen?

Jouw account wordt opgeheven en alle data permanent verwijderd. Weet je het zeker?