Vorige week sprak ik met iemand die nadacht over zijn “nieuwe” auto uit Duitsland te importeren. Hij vertelde regelmatig op een Duitse site te kijken. Tijdens het zoeken heeft hij een paar auto’s voorbij zien komen die voor hem interessant zijn. Van daadwerkelijk importeren was het nog niet gekomen. Hij wilde graag vooraf weten wat de eindprijs zou zijn eenmaal op kenteken in Nederland. Bovendien wilde deze meneer graag weten hoe hij een auto moet importeren.

Onder het genot van een hapje en drankje, die op de locatie waar wij spraken ruim aanwezig waren, legde ik uit hoe ik te werk ga wanneer ik een auto importeer.

Stap 1: Import auto zoeken

Zover was hij al. Beginnen met zoeken op de Duitse automarkt. De meest gebruikte auto sites zijn mobile.de en autoscout24.de . Om wat voor reden dan ook kan de zoekopdracht aan ons uitbesteed worden. Naast het zoeken op de traditionele websites kijken wij ook binnen ons dealer netwerk voor de juiste uitvoering. Wanneer u op bijvoorbeeld mobile.de een interessante auto heeft gevonden kunt u de link van de advertentie met ons delen op het aanvraag formulier.  Wij brengen zo spoedig mogelijk een offerte uit inclusief berekening rest BPM.

Stap 2: Kostenbegroting

Voordat er veel energie en tijd in wordt gestoken is het handig om eerst de totale kosten te berekenen. Ik adviseer een offerte te laten maken door een professional. Hier moeten in ieder geval de kosten van de rest BPM, transport, RDW keuring en NL kenteken zijn opgenomen. Wanneer u van onze service gebruik maakt zullen wij onze bemiddelingskosten en indien van toepassing overige diensten in de offerte meerekenen.

Stap 3: Dealer contact (belangrijk!)

Deze stap bepaalt vaak of de auto geschikt is of niet. Probeer voordat u naar Duitsland gaat zoveel mogelijk over de auto te weten te komen. Wanneer iets niet naar wens is aan de auto kan het door taal en afstand lastig worden om dit op te lossen. Controleer altijd of de juiste papieren bij de import auto aanwezig zijn.

Vraag om :

1: kopie kenteken. ( Zulassungsbescheinigung Teil I und Teil II )

2: kopie ondershoudboekje

3: kopie TUV Keuring rapport

 

Het is erg vervelend wanneer u net uw nieuwe auto heeft geïmporteerd en blijkt dat het kenteken niet compleet is. Vaak is dit wel op te lossen maar kost het aanvragen van nieuw kenteken veel tijd en geld. Voorkom problemen! Laat bij twijfel vooraf de documenten door ons controleren. Vraag ook altijd om de toestand en verleden van de import auto. 1: heeft de auto een schade verleden? ( unfallfrei ) 2: is er in de auto gerookt? ( nichtraucherfarzeugh ) Uit ervaring blijkt dat het lastiger is om op locatie over de prijs te onderhandelen. Voor het beste resultaat adviseren wij eerst telefonisch de aankoopprijs te bespreken. Ondanks dat de prijzen in Duitsland lager zijn is er nog voldoende marge om te onderhandelen.

Stap 4: Import auto kopen

Als alle bovenstaande zaken kloppen kan de auto gekocht en opgehaald worden. Wanneer u dit zelf wilt doen kunt u een afspraak maken met de dealer voor bezichtiging en proefrit. Controleer of de eerder genoemde kenteken papieren origineel aanwezig zijn. Als alles akkoord is kan u overgaan tot koop. Indien gewenst kunnen wij u in het import proces bijstaan.

Stap 5: Transport

Zelf rijden of laten brengen op transport? Als u ervoor kiest om zelf te rijden zorgen wij ervoor dat uw “nieuwe”import auto verzekerd is op de terug weg. Let op! Het Duitse export kenteken (zollkennzeichen) is in Nederland verboden. Er staan hoge boetes op wanneer u met dit kenteken in Nederland rijd. Wij kunnen correcte en verzekerde kentekenplaten leveren.

Stap 6: Invoeren Nederland

BPM In voorgaande blogs heb ik al het een en ander over de BPM geschreven. Ook nu hamer ik er nog een keer op. Het is zo zonde wanneer niet de moeite wordt genomen om de BPM op de juiste manier te berekenen. Juist op dit onderdeel is veel winst te behalen. Er zijn meerdere methoden om de BPM te berekenen waarvan de uitkomst soms honderden euro’s van elkaar kunnen afwijken. Het is vooraf niet mogelijk te bepalen welke methode het beste bij welke auto past. Pas wanneer de moeite wordt genomen om volgens elke methode te rekenen weet je wat de scherpste mogelijke uitkomst is.

Controleer nu of u geld kunt besparen met een gratis BPM berekening.

Registreren RDW Elke werkdag tussen 8 en 12 kunt u bij een RDW keuringsstation terecht voor een keuring zonder afspraak. Door de populariteit van het auto importeren hebben sommige keuringsstations en limit van 40 auto’s per ochtend gesteld. Dus wees op tijd! Ook na 12 uur kunt u terecht. Hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden. Na afloop van de keuring ontvangt u van de RDW een formulier tbv BPM. Deze kunt u voegen bij het BPM aangifte rapport en deponeren in de brievenbus van de belastingdienst. Deze brievenbus is aanwezig bij het RDW keuringsstation.

Wanneer mag ik rijden? Meestal ontvangt u binnen 3 tot 5 werkdagen een betaalbericht van de belastingdienst per mail. Zodra de rest BPM betaald is en de belastingdienst geeft akkoord aan de RDW ontvangt u binnen 3 tot 4 werkdagen het kenteken.

Slot

Een auto importeren is leuk om te doen. Er zijn net als bij het kopen van een auto in Nederland een aantal zaken waar u om moet denken. Wilt u zelf een auto importeren of liever laten doen? Wij verheugen ons op de opdracht.

 

 

Bedankt!

 

Privacy Voorkeuren

Account opheffen?

Jouw account wordt opgeheven en alle data permanent verwijderd. Weet je het zeker?